maanantai 15. huhtikuuta 2019

Pienet kuluvirrat kiinni



 Tarpeellista säästöä voi saada aikaan tekemällä isoja muutoksia, asuminen, autoilu, pakolliset menot ja harrastukset vievät leijonanosan tilipussista. Osasta näistä menoista on mahdoton luopua, eikä säästöä useinkaan pysty tekemään yhtään tai säästäminen tekee arjesta liian hankalaa. Lisäksi turha kärvistely asioissa, jotka tuovat iloa elämään tai mahdollistavat ylipäätään kiireisen arjen pyörittämisen, ovat perusteltuja kulueriä, eivät ylellisyyttä. Näiden lisäksi kuitenkin me kaikki tapaamme käytellä rahojamme kepeästi itsellemme merkityksettömiin asioihin. Näistä luopuminen ei rasita arkea sen suuremmin, vaan päinvastoin, luopuminen antaa mahdollisuuksia tehdä jotain kivampaa lähes automatisoidun tapakuluttamisen sijaan.

Eväät mukaan


Huomaamattamme käytämme pikkusummia rahaa pitkin päivää ajattelematta asiaa sen enempää, viikko, kuukausi ja vuosi toisensa jälkeen. Muutamalla pikku muutoksella pystyy tekemään tuskattomasti ihan merkittävää säästöä. Noutokahvi on tietysti säästökohteiden klassikko, mutta kieltämättä parista päivittäisestä noutolattesta tulee vuositasolla merkittävä potti. On myös aika mieletöntä, että heitämme kotona tähteeksi jäänyttä ruokaa pois ja ostamme samalla työpaikkalounaita, joiden hinta on kymmenen euron kahtapuolin. Kuukaudessa on noin kaksikymmentä työpäivää, joten puhutaan parista satasesta joka kuukausi.

Hätäpäissään kiireessä tulee helposti osteltua vesipulloja janoon, mieti kannattaisiko kuljettaa mukana omaa täytettävää pulloa ja pitää huoli, että pullo tulee täytettyä ilmaiseksi töistä, kylästä tai treeneistä lähtiessä ja aina tilaisuuden tullen. Täytettäviä vesipulloja on myytävänä jokaiseen tyyliin ja lempiväriin mätsäävästi ja luontokin kiittää, kun muovijätettä säästyy. Samoin kannattaa ostaa käsilaukkuun sopivia välipaloja, pähkinöitä, proteiinipatukoita ja vaikka banaaneja, jotta välttää nälkäisenä kahviloiden ja huoltoasemien hintavat ja epäterveelliset ansat.

Ruokakauppaan kannattaa mennä vain täydellä vatsalla ja hyvällä mielellä. Nälkäisenä ja stressaantuneena vaikkapa puolen kilon nakkipaketin ja metrin lihapiirakkapaketin ostaminen tuntuu täysin järkevältä, mutta lopulta on joko epätervettä syömistä tai hukkaan heitettävää ruokajätettä.

Vältä kulutusluottoja


Lainaa kannattaa ottaa vain asuntoa varten. Turhia kulutusluottoja kannattaa välttää, sillä vakuudetonta lainaa on erittäin kallista ottaa. 

Työmatkat edullisemmin


Jos ei voi käyttää joukkoliikennettä liikkumiseen, kannattaa kokeilla kimppakyytejä työkavereiden kanssa, säästöä syntyy bensassa ja pysäköinnissä, kaupan päälle saat mielenkiintoisia keskusteluja kollegoiden kanssa. Jos juttu ei luista, voit olla edelläkävijä kimppakyyti-karaoke videoiden tuottajana!

Pysäköinti on arjen pieni rahasyöppö, tutkaile mahdollisuuksia löytää maksuttomia parkkialueita vähän kauempaa ja kävele hiukan pidemmälle, se tekee muutenkin hyvää sekä keholle että mielelle. Jos saat useamman pysäköintisakon vuodessa, kannattaa ehkä miettiä myös ihan oikean, oman autopaikan vuokraamista kulkureittiesi varrelta.

Pennosia sinne tänne vai sijoituksiin?


Jos vielä tapanasi on ostella iltapäivälehdet ja pari riviä Kenoa tms. rahapeliä, hukkaat kuukausitasolla helposti useampia satasia suoraan siihen kuuluisaan Kankkulan kaivoon. Paljon suuremmalla todennäköisyydellä saat tuottoa pennosillesi sijoittamalla vaikka vain 15 euroa kuussa rahastoihin, kuin hakkaamalla kolikoita hedelmäpeliin tai arpoihin.

Nämä pienet ryhtiliikkeet säästävät jopa satasia kuussa, eivätkä vielä tee elämästä sietämätöntä kärvistelyä. Monet näistä pienistä muutoksista, eväät, kimppakyydit ja valmiiksi mietityt ruokaostokset ovat yksinkertaista arjen hallintaa ja tuovat jopa parempaa fiilistä kuin kiireessä säntäily.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti