maanantai 4. maaliskuuta 2019

Asunnon ostamisen muistilista



Tässä artikkelissa tutustumme hieman asunnon oston peruspiirteisiin. Asunnon osto on tärkeä hetki elämässä ja myös monelle koko elämä isoimpia päätöksiä ja isoin ostos. Ja onhan se ymmärrettävääkin, asuntoon laitetaan todella iso raha määrä kiinni, jota varten pitää myös ottaa huomattavan suurikokoinen laina pankista. Monelle ainakin ensiasunnon ostamien on innostavaa ja jännittävää. Tätä varten asunnon ostoon kannattaa tutustua kunnolla ajan kanssa, jottei mitään yllätyksiä pääse sattumaan matkan varrella. Asunnon ostamien saattaa alkuun kuulostaa erittäin monimutkaiselta, mutta ajan kanssa asioihin tutustuttua huomaa asunnonoston olevan hyvinkin yksinkertaista.

Muita, että jos tarvitset remonttilainaa se kannattaa ottaa yhdessä asuntolainan kanssa - siis vain hieman suurempi asuntolaina - mielummin kuin ottaa kallis kulutusluotto

Jos sinulla on jo kalliita kulutusluttoja, voit aina sanoa pankille, että tarvitset hieman suurempaa remonttilainaa ja yhdistää lainat kätevästi asuntolainan hinnalla.


Muista huomioida ainakin nämä asiat asunnon oston yhteydessä

Laina; kannattaa muistaa asunnon lainaa hakiessa, että pankkien kilpailuttaminen on erittäin tärkeää, sillä saattaa säästää jopa tuhansia euroja lainojen korkoprosenttien kautta. Vaikka se tuttu pankki saattaisikin kuulostaa kaikkein helpoimmalta ja luotettavimmalta, saattaa sen lainaehdot olla huomattavasti kalliimmat kun toisella pankilla. Pankkienlainatarjousten keräämiseen ja pankeissa käymisiin kannattaa varata aikaa, jotta saa varmistettua lainan edullisuuden. Muista myös huomioida laina muut ehdot ja vaatimukset, ettei niissäkään tule yllätyksiä.

Asunnon tutkiminen; muista tutkia asunto kunnolla, ettei tule yllätyksiä. Asunnon ostonjälkeen vikoja on turha enää reklamoida, kuten vuokra-asunnossa. Tässä tilanteessa on itse aina vastuullinen tarkistamaan asunnon kunto ja sen kuntotarkastusraportit. Asuntonäytössä on aivan normaalia, kääntää sohva ja kaapit, jotta myös näkee niiden takana olevat mahdolliset viat. Kaikki viat, jotka ovat silminnähtävissä, ovat ostajan vastuulla ottaa puheeksi ostosopimusta tehdessä. Selvitä myös, että onko asunnonkuntoraportti vain pinnallinen vai onko asunnon rakenteet myös tutkittu, homeen tai kosteuden varalta. Ikävää on huomata kylpyhuoneessa oleva kosteus vasta oston jälkeen, jolloin se on taas uuden omistajan vastuulla korjata. Toinen asia kunnossa on, mikä monilta jää kokonaan ajattelematta on siivous. Asuntojen ostotilanteissa, siivous ei ole myyjän vastuulla, ellei sitä erikseen ostosopimuksessa mainita. Jokainen tietenkin tekee perussiivouksen aina muuttaessa asuntoon, mutta kannattaa asia silti huomioida, ettei ensimmäistä viikkoa asunnon oston jälkeen tarvitse käyttää keittiökaappien puhdistamiseen.

Ostohinta; ostohintaan kannattaa tutustua myös kunnolla, ettei vahingossa tule ostettua ylihintaista asuntoa. Hinnan suhteen kannattaa aina jättää tunteet sivuun, vaikka kyseinen asunto se unelmienkoti olisikin. Monesti tulee maksettua liian iso summa asunnon kuntoon, kokoon tai sijaintiin nähden. Vertaile aina muiden alueella olevien asuntojen toteutuneita ostohintoja. Riippuen paikasta, on asunnon hinnasta yleensä mahdollista tinkiä muutamia prosentteja. Tietenkin tässä kannattaa muistaa, että esimerkiksi Helsingissä asuntojen saannin kilpailu on kovaa, joten usein voi myös joutua maksamaan ylipyyntöhinnan. Tässä kuitenkin myös turha empiminen ja liian pitkä miettiminen saattaa aiheuttaa asunnon menemisen sivusuun. Asunnon myyjä haluaa luonnollisesti myydä asunnon mahdollisimman nopeasti, joten kannattaa olla asiat selvitettynä jo ennen asuntonäyttöön menemistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti